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GENERAL QUESTIONS 

1. What is TRID? 
 

Answer:  TRID stands for TILA (Truth in Lending Act) RESPA (Real Estate Settlement 

Procedures Act) Integrated Disclosure.  This new Federal rule replaces the existing Early 

Truth-in-Lending Disclosure and Good Faith Estimate of Closing Costs (GFE) and 

combines them into a new disclosure called the Loan Estimate (referred to as the “LE”).   

 

The new rule also replaces the final Truth-in-Lending Disclosure and HUD-1 Settlement 

Statement and combines them into a new disclosure called the Closing Disclosure 

(referred to as the “CD”). 

 

The rule issued by the Consumer Financial Protection Bureau (CFPB) implements the 

Dodd-Frank Act requirement that existing TILA and RESPA Disclosures be combined to 

make it easier for consumers to understand the terms of their mortgage loan and to 

provide a better means for consumers to shop between competing mortgage loan offers. 

2. When does this new rule go into effect? 
 

Answer:  The new rule is effective for mortgage applications received on or after 

October 3, 2015.  Mortgage applications received on or before October 2, 2015 will use 

the current disclosures.  Mortgage applications received on or after October 3, 2015 will 

use the new integrated disclosures.   

 

Because the new disclosures are being rolled out based on application date, both the old 

disclosures and new disclosures will co-exist for a while until all the consumer home 

loans in the pipeline using the old disclosures have closed. 

3. What types of mortgages are subject to the TRID rule? 
 

Answer:  The new rule applies to most closed-end consumer credit transactions secured 

by real property.  The TRID rule will apply to lot loans, home equity loans, home 

improvement loans, refinances and purchase money loans.  

 

HELOCS, reverse mortgages, and loans secured by a mobile home are specifically 

exempted from the TRID rule. 

4. Are investment properties covered by TRID? 
 

 Answer: The rules regarding coverage of TILA and RESPA over investment properties 

have not changed with the new TRID rules.  If a property is purchased for a “business 
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purpose” (for example, an investment duplex) and the member does not intend to live in 

the property for more than 14 days during the coming year, the loan is for a business 

purpose. (§1026.3(a)(1) and Comment 3(a)-4). 

 

 Historically however, mortgage lenders have given TILA and RESPA disclosures even 

for investment properties because there is no harm in over disclosure and the risk of 

under disclosure is great. 

 

 We recommend that lenders issue an LE and CD  for residential loans, including 

investment property. 

 

5. What is a LE and CD? 
 

 Answer: The LE is the “Loan Estimate” that must be mailed/delivered to the loan 

 applicant within 3 business days after lender receives the consumer’s application. 

 

 The CD is the “Closing Disclosure” that must be received by the borrower at least 3 

 business days before loan closing. 

6. What is the definition of “business day”? 
 

Answer: There are two definitions of “business day.”  For timing purposes regarding the 

Loan Estimate, “business day” is any day on which the creditor’s offices are open to the 

public for carrying out substantially all of its business functions (Comment 19(e)(1)(iii)-

1).  For example, if a lender’s retail locations are open only Monday through Friday, 

those are the “business days” for purposes of delivering the loan estimate and Saturday 

and Sunday wouldn’t count.   
 

For timing purposes regarding the Closing Disclosure, “business day” is all calendar days 

except Sundays and 10 federal holidays (Comment 19(f)(1)(ii)-1). 

7. How do we “assume receipt” of the LE and CD? 
 

 Answer: You must document the timing of delivery of both disclosures.  If the LE or CD 

is hand delivered, have the member sign to document delivery. 
 

 If LE or CD is mailed or e-mailed, make a note in the file when it was sent.  This note 

will be your proof that the disclosure was sent and the member received it 3 business 

days after it was sent.  (Note that e-mails are also subject to 3 day “mailbox rule”, unless 

the member acknowledges receipt of email). 

8. With the new restriction on requiring documentation prior to the borrower 

receiving their LE and giving their “Intent to Proceed”, is the pre-approval 

dead? 
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 Answer: A lender cannot require documents prior to the LE being issued.  However, if 

the member requests a pre-approval, they can voluntarily provide information necessary 

for the pre-approval.   

9. When is “consummation” in Texas?  
 

 Answer: “Consummation” is the day on which the member becomes contractually 

obligated on a credit transaction.  (§1026.2(a)(13))  In Texas, the member becomes 

contractually obligated on the day of closing.  Therefore, Texas treats consummation as 

the day of closing, even on refinances or home equities where funding occurs 3 days after 

closing. 

10. Does the LE need to be re-disclosed if the escrows are going to change? 
 

 Answer: No.  Escrows can change any amount without regard to tolerance considerations 

and changes in escrow do not require re-disclosure of the LE. (§1026.19(e)(3)(iii)(A)-

(C)). 

11. If borrower’s name does not fit on limited space provided on LE/CD, can we 

use an addendum? 
 

Answer: Yes.  An addendum may be used when required information for each consumer 

and seller doesn’t fit in the space provided.  The addendum should comply with model 

forms.  The CFPB has not released an example addendum yet. Comment 38(a)(4); 

Comment 37(a)(5)-1; §1026.38(t)(3). 

12. Can you have 4 signature lines on LE/CD? 
 

Answer: A signature addendum page needs to be added if there are more than 2 

borrowers.  The addendum page must have the liability after foreclosure heading and 

warning.  Comment 37(n)-2. 

 

13. If there is more than one borrower, who gets copies of the LE/CD? 
 

Answer:  Each consumer who has the “right to rescind” must receive a separate copy of 

the LE/CD.  If the loan is not rescindable, the creditor may provide the dicslosures to any 

consumer who is primarily liable on the obligation.  §1026.17(d). 
 

14. In the projected payments table, do we disclose the monthly payments 
of taxes, insurance & assessments even if we are not escrowing for 
them? 

 

Answer:  Yes.  You must disclose what the escrow amount would be, even if you are not 

setting up an escrow account.  This is true even if you are creating a second lien and the 

first lien holder has already established an escrow account. 
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LOAN ESTIMATE 

15. How can the lender prove they allowed the borrower to shop? 
 

Answer: For a settlement service required by the lender but one for which the applicant 

can shop,  the lender lists the service in the Section C. “Services You Can Shop For” of 

the Loan Estimate and provides the applicant with a Written List of Settlement Service 

Providers (§ 1026.19(e)(3)(ii)(C) and (e)(1)(vi)(C)).  The Written List of Settlement 

Service Providers should have at least one service provider for each service for which the 

member is allowed to shop.  If the applicant  chooses a service provider from the list, that 

fee is subject to a 10% tolerance (§1026.19(e)(3)(ii)).  If the applicant chooses their own 

service provider not on the list, the lender  are not bound by the fee listed on the Loan 

Estimate and the fee can vary any amount without regard to tolerance issues 

(§1026.19(e)(3)(iii)(D)). 

 

By listing the fee as a service the member CAN shop for on the loan estimate, and 

providing the Written List of Service Providers to the member, you have proved you 

allowed the member to shop. 

 

16. What if we don’t know if a survey will be needed when we provide the loan 

estimate? 
 

Answer: If a lender requires a survey and chooses the survey company for the member, 

the member was not allowed to shop.  This is true regardless of whether a lender has 

established relationships with any particular survey company. 

 

A lender should include the survey fee in the loan estimate.  If a T-19 will be sufficient 

and no new survey is needed, the estimate for the survey fee won’t be included in any 

tolerance calculation. (Comment 19(e)(3)(ii)-5). 

 

If a lender requires a survey and allows the member to select the survey company, the 

member has been allowed to shop. 

17. What is considered an “application” that triggers the lender’s duty to provide 

the LE? 
 

 Answer:  Once a lender has these 6 pieces of information, they have an application under 

the TRID rule: 

1. consumer’s name 

2. consumer’s income 

3. consumer’s SSN 

4. property address 

5. estimated value of property 

6. loan amount sought 

If a lender wants to show members their fees, they should use the optional “cost 

estimate.” The cost estimate should not resemble the LE and should have this disclosure: 
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“Your actual rate, payment, and costs could be higher.  Get an official Loan Estimate 

before choosing a loan.” (§1026.19(e)(2)(ii); Comment 19(e)(2)(ii)-1). 

 

18. How much business must be done at the lender’s office to be considered a 

“business day” for purposes of the LE? 
 

Answer:  Activities that indicate the creditor should count the business day include 

availability of personnel to make loan disbursements, open new accounts and handle 

credit transaction inquiries. 

 

Activities that indicate the creditor is not open include a lender merely having its 

customer-service windows open only for limited purposes such as deposits and 

withdrawals, bill paying, and related services. 

19. When can I reset tolerance baselines when a fee changes in the 10% tolerance 

bucket? 
  

Answer:  Only when a changed circumstance has pushed fees in the 10% bucket 

cumulatively beyond 10% do you get to reset tolerance baselines.  (Comment 

19(e)(3)(iv)(A)-1.ii) 

 

For example, say your 10% tolerance bucket has a total of $400 in fees on the LE.  

Changed circumstances push fees in that bucket up to $430.  Because the fees have not 

changed by more 10%, you must compare the final fees in 10% bucket to the $400 

initially provided.  You are allowed to reissue a LE, but you cannot reset tolerance 

baselines – so you must compare final fees with initial LE, not revised LE.  Because of 

this, we recommend only re-issuing LE when tolerance baselines reset to avoid 

confusion. 

 

However, in this example, if changed circumstances push fees in the 10% bucket to $450, 

you can reset tolerance baselines and re-issue a LE with $450 as the new baseline for the 

10% tolerance bucket.   

20. What happens if the lender discloses a credit on the LE for a particular 

service, but the fee for that service is later reduced or eliminated? 
 

Answer: A lender may not reduce the credit to the borrower initially disclosed, even if 

the cost of the service the credit was meant to pay for is reduced or eliminated.   

Comment 37(g)(6)(ii)1&2. 

21. Does aggregate adjustment need to be shown on LE (Section G)? 
 

Answer: No, it should not be shown.  “The aggregate excrow account adjustment 

required under §1026.38(g)(3) and 12CFR 1024.17(d)(2) is not included on the Loan 

Estimate.” Comment 37(g)(3)-2. 
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CLOSING DISCLOSURE 

22. Can the borrower waive the 3 day review period? 
 

 Answer: Technically, yes.  If the borrower has a “bona fide personal financial 

emergency”, they can close their loan before they have had three days to review the CD.  

However, the only example the CFPB has given of a “bona fide personal financial 

emergency” is an example where the borrower will be foreclosed on and lose their home 

if they don’t close their new loan immediately and waive the three day CD review period. 

 

 However, any loan that waives the three day review period will be toxic.  It will be an 

unsellable loan to investors and it will be scrutinized by regulators.  For all intents and 

purposes, a lender should probably never allow a “bona fide personal financial 

emergency” except in extraordinary circumstances. 

23. Can a CD be sent out before the 7 days of the LE waiting period has expired – 

OR – do we have to wait the 7 days, disclose CD, then wait the 3 days before 

closing? 
 

 Answer:  There is no prohibition on disclosing the CD prior to the 7 day LE waiting 

period. 

24. Will investors require alternative CD for Refis/Home Equities? 
 

Answer: Yes.  Fannie Mae put out a bulletin on June 30, 2015.  They have updated their 

selling guide.  It can be found here: 

https://www.fanniemae.com/content/announcement/sel1507.pdf 

Here is the relevant excerpt regarding which form of CD to use: 

“Lenders must use the version of the Closing Disclosure that is applicable to the 

transaction; for example, the lender may not use the purchase version of the form for a 

refinance transaction.” 

25. What happens when fees don’t fit onto Page 2 of the Closing Disclosure? 
 

Answer: The number of items in the Loan Costs and Other Costs tables can be expanded 

and deleted to ensure that the Loan Costs and Other Costs tables fit onto page 2 of the 

Closing Disclosure. (§ 1026.38(t)(5)(iv)(A)) However, items that are required to be 

disclosed, even if they are not needed (such as Points in the Origination Charges 

subheading), cannot be deleted. (Comment 38(t)(5)(iv)-1)  

 

The amounts paid by the consumer, seller and others for each item are disclosed. For 

items paid by the consumer or seller, the amount that is paid at or before closing is also 

entered into the applicable columns. (§ 1026.38(f)) To the extent that an individual item 

is paid by different parties to the transaction and both at and before closing, the amounts 

associated with an item can be entered in multiple columns. (§ 1026.38(f))  

 

https://www.fanniemae.com/content/announcement/sel1507.pdf
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The Loan Costs and Other Costs tables can be disclosed on two separate pages of the 

Closing Disclosure. (§ 1026.38(t)(5)(iv)(B)) When used, these pages are numbered page 

2a and 2b. (Comment 38(t)(5)(iv)-3) For an example of this permissible change to the 

Closing Disclosure, see form H-25(H) of appendix H to Regulation Z. 

 

 

26. What happens if a fee changes right before closing? 
 

Answer:  A fee change before closing does not reset the closing clock (borrower must 

have 3 additional days to review closing disclosure), except in limited circumstances.  In 

most cases, the lender can make the correction to the closing disclosure and provide the 

corrected closing disclosure to the borrower at closing. 

 

Only in three circumstances does a change trigger a reset of the closing clock: 

1. APR increases by more than 1/8 of 1% 

2. Prepayment penalty is added 

3. Loan product changes. 

 

27. Does a decrease in the APR trigger a new 3 day waiting period? 
 

Answer:  No.  The APR can decrease without resetting waiting periods.  Changes to 

APR are only sensitive to increases in APR.  See the CFPB’s fact sheet for additional 

detail.  

http://files.consumerfinance.gov/f/201506_cfpb_factsheet_will-the-new-mortgage-disclosures-delay-my-closing.pdf

